hi

Ako se na vašem zidu ili plafonu pojavi fleka braon boje,koja se sporo i postepeno širi u delu kuhinje kvar je u stanu iznad Vas.

Takve fleke na zidu ili plafonu najčešće nastaju usled truljenja odvoda za sudoperu.Sve starije zgrade na Rakovici,Čukarici,Voždovcu,Starom gradu,Savskom vencu,Vračaru i dr.imaju odvod za sudoperu od olovnih ili liveno gvozdenih cevi,koje vremenom usled korišćenja trule i propadaju.

Takav odvod za sudoperu treba promeniti sa novim plastičnim cevima.Posebno se mora voditi računa o pažljivom priključenju na postojeću vertikalu.Pri tome se moraju povaditi stare cevi iz zida,ubaciti nove plastične,fiksirati u zid i uraditi dobar prelaz sa liveno gvozdene vertikalne glavne cevi na plastični odvod od sudopere.Ukoliko se spoj kanalizacione vertikale i sudopere nalazi u betonskoj ploči,neophodno je pažljivo obiti beton do samog spoja,izvaditi olovo iz mufa,topljenjem ili pažljivim odvajanjem,da ne dođe do oštećenja vertikale,što dalje komplikuje problem.

Pre ili posle zamene odvoda za sudoperu potrebno je kanalizaciju očistiti sajlom i isprati vodom.Ako je zid mokar ostaviti nekoliko dana da se suši pre zaziđivanja otvora.

Ova vrsta radova se mora izvesti kao Hitna intervencija ili preventiva.

Neka Vam ove radove izvode majstori sa iskustvom,jer nestručan i nepažljiv rad može izazvati još veće komplikacije.